31aug2020 Manastir Sveti Dimitrije kod Dimitrovgrada

Kada sam u julu pisao o Dimitrovgradu, nisam spomenuo da se nadomak samog grada, na svega 1.5 km od centra u pravcu juga, nalazi jedno lepo mesto. To je Manastir Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao ,,Manastirče''. Ako ste u Dimitrovgradu, izdvojite malo vremena da ga posetite.

Manastir je smešten u podnožju brda Mrtvina, na oko 610 m nadmorske visine. Manje od kilometra je udaljen od gradskog groblja do koga se dolazi skretanjem na južnoj obilaznici grada, na magistralnom putu koji vodi ka bugarskoj granici. Od groblja do manastira vodi uzak asfaltni put na kome je otežano mimoilaženje sa vozilima iz suprotnog smera.

Kada sam prvi put bio na ovom mestu, 16. decembra 2011, manastir je izgledao ovako:

U lepoj knjizi ,,Vera i kamen - crkve i manastiri'' (Cvetko Ivanov i grupa autora, Dimitrovgrad, 2018), koju sam dobio na poklon od njenog autora, pronašao sam podatak da je manastir sagrađen 1870. godine na mestu starijeg manastira, zahvaljujući snoviđenju i upornosti caribrodskog (dimitrovgradskog) kolara Made Stojanova. Prema legendi, on je molio Caribrođane da mu pomognu da pronađe i iskopa ploču koju je sanjao. Turci su mu naredili da ne buni i ne okuplja narod. Kako je bio uporan, oni su mu dozvolili da kopa, ali uz jedan uslov - ako ne pronađe ništa, odseći će mu glavu, a ako pronađe ploču, odobriće da se na tom mestu sagradi hram. Mada je pronašao ploču i druge crkvene predmete na zemljištu koje su dve sestre kasnije poklonile manastiru, a Osmanlije su održale obećanje. Zanimljivo je da ove sestre nisu imale decu, a kasnije su obe rodile po osmoro dece.

Manastir je obnovljen 1996. godine i tada je asfaltiran prilazni put. U porti se, na mestu starog, nalazi novi konak, a tu je i novoizgrađeni zvonik. Neposredno ispod manastira je objekat vodovoda. Sa ovog mesta se može videti Pametnik, veliki beli spomenik na Neškovom brdu severno od Dimitrovgrada.

Po drugi put sam obišao ovo mesto u leto 2016, 18. juna, sa suprugom i ćerkom. Manastir Svetog Dimitrija nas je oduševio svojom lepotom, sređenošću i raznobojnim cvećem:

Trajanje relacije: oko 1.5h

Zahtevnost relacije: laka (1/5)

Karakteristike: lepo mesto koje zbog svog položaja u šumovitoj dolini leti odiše svežinom

Rizici: pomalo nezgodan put iz centra Dimitrovgrada, otežano mimoilaženje i okretanje; preporuka za obilazak manastira peške

Komentari

Novi komentar