18apr2019 Napravite izlet do Rasnice i Rasničkih vrela

Mislim da je druga polovina aprila pravo vreme da vam preporučim da obiđete jedno prelepo mesto. Ukoliko ste ljubitelj prirode i lepih pejzaža, a u sebi imate bar malo avanturističkog duha, priuštite sebi, svojim prijateljima ili članovima svoje porodice kratak izlet do Rasnice i doline Rasničke reke.

Rasnica je od Pirota udaljena oko 8 km u pravcu jugozapada. Pretpostavka je da je selo dobilo ime po mestu gde ima hrasta. Stariji naziv ,,Hrasnica'' je vremenom prerastao u današnji, kraći, mada postoji i drugačiji oblik imena - ,,Rosnica''. Posle Drugog svetskog rata, po popisu iz 1948, Rasnica je imala 1120 stanovnika i bila jedno od većih pirotskih sela. I danas se ubraja u veća naselja u pirotskoj opštini, ali je broj stanovnika nekoliko puta manji - 2002. ih je bilo 391.

Rasnička vrela se nalaze nedaleko od sela, uzvodno uz Rasničku reku. Ja sam za početnu tačku za odlazak do njih uvek birao sam centar sela, gde se nalaze velika zgrada osnovne škole i crkva posvećena Svetim vračima Kozmi i Damjanu (većina slika je nastala tokom moje poslednje posete Rasničkim vrelima, 18. marta 2017):

Između crkve i seoske prodavnice nalazi se most na Rasničkoj reci. Kada se on pređe, počinje uska staza koja vodi desnom obalom reke. Istovremeno, počinje uživanje u jednoj od najlepših rečnih dolina u pirotskom kraju. Ne zna se da li je ona lepša u proleće, kada se drveće rascveta i zamiriše, u smiraj letnjih dana, kada se nad vodom roje milioni insekata, ili u jesen, kada se u njoj ogledaju okolne šume, prošarane nijansama zlatno-žute boje.

Na putu do Rasničkih vrela sigurno ćete videti ostatke starih vodenica, kojih je u dolini Rasničke reke nekada bilo prilično:

Ubrzo se rečna dolina sužava i dobija klisurasto-kanjonski karakter. Na pojedinim mestima u kanjonu mlađi meštani Rasnice su pregradili rečicu kako bi sebi omogućili rashlađivanje tokom leta. Većinu kaskada je odnela nabujala reka koja zna da ,,podivlja'' i napravi probleme u donjem delu svog toka.

U najužem delu kanjona su prva dva izvora. Hladna voda ,,ključajući'' izbija iz stena i nakon samo nekoliko metara uliva se u tok reke. Ukupna izdašnost svih kraških vrela u dolini Rasničke reke je oko 30 litara u sekundi. Izvori se hrane vodom koja ponire u dolinama Prisjanske reke i Sinjeglavskog potoka, odnosno Ropotske reke.

Ukoliko Rasnička vrela posećujete u letnjem, suvljem periodu godine, možete se desiti da korita Rasničke reke, kao i njenih sastavnica - Prisjanske reke i Sinjeglavskog potoka, budu manje-više suva i sa malo vode. Prisjanska reka predstavlja nastavak Kamičke reke koja izvire na padinama Vlaške planine i čija je jedina veća pritoka Sinjeglavski potok. U kanjonu između Prisjana i Rasnice ova reka se gubi u skrivenim ponorima i često presušuje. Ta voda hrani Rasnička vrela, koja se nalaze nizvodno. Prisjanska reka svoj površinski tok nastavlja samo za vreme otapanja snega i nakon velikih padavina u proleće. Na izvorima iznad Rasnice pojavljuje se samo trećina voda koje su se izgubile u ponorima.

Nakon ovih vrela sledi jedna interesantna deonica relacije gde je u proleće potrebno gaziti rečicu na par mesta. Zbog toga je moj savet da se u obilazak Rasničkih vrela krene u gumenim čizmama. Prolazi se pored interesantnih stena i manjih pećina:

Na mestu prikazanom na sledećoj fotografiji prolaz je otežan. Uz malo snalažljivosti ni to neće predstavljati veći problem i naćićete se na mestu gde se rečna dolina proširuje:

S druge strane reke nalazi se možda i najlepše mesto u ovom kraju. To je jedna livada koja je pogodna za organizaciju izleta. Meštani Rasnice se obično ovde okuplaju za prvomajske praznike. Do tog mesta je najlakše doći sa puta koji od Rasnice vodi za Pasjač i Sinju Glavu, a započinje malo pre seoske škole u Rasnici. Na oko 1 km udaljenosti od škole je skretanje desno koje će vas odvesti do cilja. U mapi na početku ovog članka sam ucrtao dva načina dolaska do ovog ,,izletišta'' - dolinom Rasničke reke i sa puta za Pasjač i Sinju Glavu.

Interesantno je da se i ovde nalazi par izvora sa hladnom vodom, što čitavo mesto čini još pogodnijim za izlete. Ukoliko rešite da nastavite uzvodno suprotnom, desnom obalom Rasničke reke, uskoro stižete do mog omiljenog mesta u dolini Rasničke reke. To je jedna manja livada, na mestu gde se nekada nalazila koliba, a gde reka pravi oštar zavoj:

Za dolazak do ovog mesta potrebno je svega dvadesetak minuta hoda od centra Rasnice. Ukoliko produžite dalje uz reku, budite ponovno spremni da je gazite i prelazite s jedne na drugu obalu:

Samo nekih pet minuta nakon livadice sa kolibom dolazite do mesta gde se spajaju Prisjanska reka i Sinjeglavski potok. Ovde se nalazi najjače rasničko vrelo - Bivoljak. Za razliku od ostalih vrela u dolini Rasničke reke, Bivoljak je uvek bogat vodom i ne presušuje ni leti. Ovo vrelo je kaptirano za potrebe vodosnabdevanja Rasnice, a nalazi se na oko 1.5 km od polazne tačke u selu:

Ovde, na nadmorskoj visini od oko 460 m, Rasnička reka praktično započinje svoj 10 km dugi tok. Na ulazu u Pirot, u Barju, uliva se u Bistricu, levu pritoku Nišave.

Na prvoj sledećoj slici je spoj dve reke, posmatran sa vrela Bivoljak, a na drugoj - veća sastavnica, Prisjanska reka:

Druga manja rečica, koja se pod pravim uglom pripaja Prisjanskoj reci, jeste Sinjeglavski potok ili Ropotska reka. Drugi naziv je dobila po nekadašnjem selu Ropotovu, koje se nalazilo između Rasnice i Sinje Glave. Oko 1840. godine Ropotovo je raseljeno, a njegov atar su kasnije podelila susedna sela.

To nije sve što pruža prelepa Rasnička reka. Ukoliko od vrela Bivoljak krenete uz Prisjansku reku, par stotina metara dalje videćete lep prizor - veliku prelivnu branu na kojoj se u proleće formira divan vodopad. Ovo mesto nikoga neće ostaviti ravnodušnim i pruža neopisivi osećaj svežine i pozitivne energije:

U povratku birajte isti put, niz reku, ili na pogodnom mestu pređite na levu obalu, popnite se do puta za Rasnicu i njime se vratite u selo. Dolina Rasničke reke sa puta izgleda ovako:

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: prelepa rečna dolina sa brojnim izvorima, pogodna da se ,,pobegne'' od ubrzanog tempa života u gradu; mogućnost za organizaciju lepih izleta

Rizici: na par mesta kretanje uzvodno je otežano pa budite spremni da gazite reku

Komentari

Novi komentar