28jun2019 Na putu za Niš obiđite plantažu lavande kod Crvene Reke

Ovo doba godine je idealno da posetite jedno prelepo mesto u pirotskom kraju. Kada sam u komšijskoj bašti ugledao rascvetalu lavandu i osetio njen opojni miris, prva pomisao je bila upravo na plantažu lavande kod Crvene Reke, koja je najveća u Srbiji i jedna od najvećih u Evropi.

Plantaža se nalazi na samo 2.5 km udaljenosti od Crvene Reke, pored starog puta koji Pirot i Belu Palanku povezuje sa Nišom preko prevoja Ploče. Od Pirota je udaljena oko 40 km, oko 7 km od Ploča i 25 km od Niša. Ulaz u plantažu je na oko 450 m nadmorske visine.

Ključna raskrsnica se nalazi na izlazu iz Crvene Reke prema Nišu. Na mestu prikazanom na sledećim fotografijama, koje su iz zimskog dela godine (novembar 2013) treba skrenuti levo. Vodite računa da morate propustiti sva vozila koja dolaze iz suprotnog smera i da, po skretanju levo, odmah skrenete desno, jer se pravo produžava za belopalanačka sela Glogovac, Toponicu, Kosmovac i Vetu:

Vozite krivudavim putem kroz gornji deo sela Crvena Reka i posle nekoliko minuta vožnje trebalo bi da sa svoje desne strane ugledate plantažu lavande:

Plantaža je zasađena 2008. godine na posnoj i kamenitoj planinskoj zemlji, isprva na površini od oko 30 hektara. Pored lavande čiji su cvetovi ljubičasti, na desetak hektara je zasađeno i drugo lekovito bilje, pre svega smilje koje ima žutu boju.

Prostor na kome se plantaža nalazi smešten je između masiva Suve planine i Svrljiških planina, što stvara klimu nalik mediteranskoj koja pogoduje lavandi. Topli vetrovi navodno preko dana dolaze sa Egejskog mora, a preko noći klima je planinska - temperatura vazduha pada i dragoceno eterično ulje se ne razlaže.

Da bi odgovorili zahtevima tržišta, preduzimljivi vlasnici plantaže su u njenom sklopu podigli i mini pogon za preradu sa postrojenjima za sušenje, destilaciju i ekstrakciju. Sa ove plantaže ulje i sušena lavanda stižu na probirljiva tržišta Evropske unije i Amerike, a potražnja za lavandom u svim oblicima je velika. Osim po veličini, zasad lavande iznad Crvene Reke je jedinstven i po tome što se proizvodnja ove mediteranske biljke odvija bez upotrebe hemije, ali uz mnogo ručnog rada.

(http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=102&articleId=526;

tekst od 18.07.2011, autor J. M.)

Zastanite, slikajte se, zamolite vlasnika plantaže ili njegove radnike da vas puste unutra. Prethodne i sledeće fotografije su nastale 16. jula 2015, kada sam ovo čarobno mesto posetio sa svojom porodicom i kada smo uživali u mirisu rasvetale lavande:

Dve godine kasnije - 26. jula 2017, u želji da napravim nove lepe fotografije, stigao sam i po treći put do plantaže lavande. Ovog puta sam očigledno malo zakasnio jer je berba već bila završena. Međutim, u vazduhu je i dalje bio prisutan jak i aromatičan miris lavande koji je neodoljivo dražio nozdrve:

Primetio sam da je zasad bio veći nego pre dve godine i da se sastojao iz više nezavisnih parcela sa obe strane puta. Video sam i puno građevinskih mašina. Nisam bio potpuno siguran da li je u pitanju krčenje i proširenje postojeće plantaže ili preorijentisanje na neku drugu biljnu kulturu. Sada mislim da je vršeno proširenje kapaciteta:

Vodite računa da sa ovog mesta trenutno nećete moći da stignete u Niš. Naime, deonica preko Ploča je zatvorena za saobraćaj zbog finiširanja radova na novom auto-putu kod Bancareva. Najbolje je da se putem kojim ste došli vratite do Crvene Reke i magistrale.

Druga ,,opuštenija'' varijanta je da se od plantaže lavande spustite kroz selo Tamnjanicu do naselja Dolac i da se tamo uključite na magistralni put prema Nišu ili Pirotu. Ja sam to učinio jula 2017. Skretanje za Tamnjanicu je tada izgledalo ovako (gledano iz pravca Ploča tj. Niša):

Tamnjanica je odavde udaljena svega 1.5 km. Prema legendi, na njenom mestu se nekada proizvodio tamjan (tamnjan), čiji se miris danima osećao u vazduhu pošto su Turci jednom prilikom zapalili selo. Tamnjanica je 2002. godine imala 171 stanovnika, a 1948. - 787.

Od Tamnjanice do naselja Dolac predstoji oko 2 km spusta, a do Bele Palanke oko 15 km. Na sledećim slikama iz novembra 2014. prikazan je put između Tamnjanice i Dolca, kao i mesto na magistralnom putu Pirot - Niš na koje silazite:

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: fantastično mesto sa nezaboravnim mirisom lavande u cvatu, prelep pogled na venac Suve planine i na Svrljiške planine

Rizici: može da se desi da ne dođete u pravo vreme (da poranite ili zakasnite, kao što se desilo meni), zemljani put od plantaže do Tamnjanice nije u najboljem stanju, ne zaboravite da se od plantaže trenutno ne može stići u Niš jer je put preko Ploča zatvoren!

Komentari

Novi komentar