2jun2020 Posetite jedno od najnepristupačnijih pirotskih sela - Cerev Del

Opisaću vam kako se dolazi do ovog sela koje se nalazi na krajnjem jugu opštine Pirot, nedaleko od tromeđe na kojoj se ona ,,sreće'' sa teritorijama babušničke i dimitrovgradske opštine. Udaljeno je oko 22 km od Pirota, a po jednoj karakteristici zauzima prvo mesto među 71 seoskih naseljenih mesta u opštini. Naime, Cerev Del je selo sa najvećom nadmorskom visinom i pojedine njegove kuće se nalaze na visini od 1050 m.

Odlazak u Cerev Del predstavlja pravu malu avanturu jer je planinski put iz sela Kamik u izuzetno lošem stanju. Ukoliko se ohrabrite na takav potez, ubrzo ćete shvatiti da je do ovog sela najlakše stići helikopterom iz vazduha, a da jedinu alternativu pešačkoj relaciji može da predstavlja neko terensko vozilo. Ukoliko želite da u Cerev Del stignete biciklom, na vreme odustanite od svoje ideje. Slike koje ilustruju ovaj članak nastale su tokom moje poslednje posete ovom selu, 31. marta 2018.

Najbolje je za početak relacije izabrati selo Prisjan. U centru treba ostaviti prevozno sredstvo kojim ste stigli iz 11 km udaljenog Pirota i krenuti putem koji vodi na jug, u pravcu obližnjeg sela Kamika:

Put vodi uzvodno, desnom obalom Kamičke reke, koja se pre Kamika udaljava od puta i formira kratak ali teško prohodan kanjon. U Kamiku, na raskrsnici u centru sela, treba skrenuti desno, proći iznad starog zadružnog doma, a zatim na još jednoj raskrsnici ,,okićenoj'' putokazima skrenuti desno na put koji vodi pored seoskog groblja:

Na poslednjoj fotografiji možete videti da je selo Cerev Del udaljeno 7.5 km. Za prelaženje tog rastojanja biće vam u najboljem slučaju potrebno sat i po vremena. Odmah počinje jak uspon. Put je krivudav, a ubrzo prestaje asfalt:

Jedna od težih deonica na putu između Kamika i Cerev Dela izgleda ovako:

Put sada prolazi iznad kanjona Kamičke reke. Nakon uspona do najviše tačke, kreće spust do mosta na rečici. On može da posluži kao polazna tačka za osvajanje kanjona u kome se nalazi čitav niz slapova, kaskada, virova i manjih vodopada. Najteže je pronaći balans između količine vode u reci i prohodnosti kanjona.

U proleće 2018. Kamička reka je bila bogata vodom i kanjon nizvodno od mosta na poslednjoj fotografiji praktično je bio neprohodan. Put nakon mosta ulazi u jednu lepu dolinu i kretanje je mnogo lakše.

Da je Kamička reka vrlo nepredvidiva i da jako može da koleba količina vode u njoj, neka vam kao dokaz posluže slike iz jula 2012, kada u njoj na ovom mestu nije bilo ni kapi vode:

Posle nešto više od pola sata hoda od centra sela Kamik, dolazi se do mesta gde se Cerevska reka uliva u Kamičku reku. Naime, Kamička reka dolazi iz pravca babušničkog sela Kijevca, sa severnih padina Golemog stola i Rnjosa. Uz nju produžava put kojim se može stići u Kijevac, ali i u još jedno zabačeno pirotsko selo - Sinju Glavu.

Za Cerev Del se produžava uz Cerevsku reku. Pre toga se mora pregaziti Kamička reka. Ja sam imao gumene čizme pa mi to nije bilo teško:

Put dalje vodi kroz duboku dolinu u kojoj Cerevska reka formira nekoliko lepih slapova:

Potom kreće loša i blatnjava deonica puta koja bi za mene, da nisam imao čizme, bila veoma teška za prelazak:

Možda ste primetili da su zemlja i blato promenili boju. Sa približavanjem selu put postaje sve gori:

Najteže je pred samim selom - jak uspon i duboko blato:

U povratku sam ovde morao da pomažem jednom čoveku i njegovoj ženi da svoj džip iščupaju iz žitkog blata i dubokih kolotraga. Krenuli su u posetu svom rodnom selu i navikli su na ovakve situacije.

Kada prođete i ovu prepreku, jednu od mnogih na putu za Cerev Del, bićete nagrađeni pogledom na seoske kuće u podnožju Vlaške planine i vrha Sveti Ilija (1264 m). Desno od puta je Rosulja (1058 m):

Poslednjeg dana marta 2018. godine, ja sam posle skoro dva sata hoda iz Prisjana bio u selu Cerev Del:

Pored napuštenih kuća i nekada važnih objekata u selu brzo se prolazi:

U centru sela je spomen-česma. U leto 2012. ovde sam pronašao neophodno osveženje pre povratka nazad:

Put produžava na jug do sela Kusa Vrana u opštini Dimitrovgrad. Opcija za dolazak do sela Cerev Del mogao bi da bude i ovaj pravac, ali pretpostavljam da je i put od Kuse Vrane u izuzetno lošem stanju.

Po predanju, selo Cerev Del je nastalo pre oko 300 godina. Njegovi prvi stanovnici bili su neki lovci, koji su se nastanili na mestu zvanom Selište, južno od današnjeg naselja. Kako je to mesto bilo izloženo vetrovima, došlo je do preseljenja na drugo mesto, u čijoj se blizini nalaze temelji stare crkve posvećene Svetom Iliji (otuda naziv vrha na Vlaškoj planini, jugoistočno od sela). Na Vlaškoj planini postojalo je i mesto Svinjarnik, gde su seljaci, sakriveni od Turaka, čuvali svinje. Najstarije starosedelačke porodice u Cerev Delu bili su: Znepoljci (doselili se 1840. iz okoline Trna), Dilimanci (doselili se iz babušničkih sela Stol i Raljin) i Todorovci ili Debarci (poreklom iz Debra u Makedoniji). Slično Cerovi, selu na drugom kraju pirotske opštine, Cerev Del je svoje ime dobio po ceru i cerovim šumama u svojoj okolini.

Cerev Del je po popisu iz 2011. imao 11 stanovnika i jedno je od najmanjih pirotskih sela. Posle Drugog svetskog rata usledio je konstantan i brz pad broja stanovnika, od 314 koliko ih je popisano 1948. godine.

U povratku iz Cerev Dela može se uživati u lepim pejzažima iznad sela Kamik:

Trajanje relacije: oko 5h

Zahtevnost relacije: teška (4/5)

Karakteristike: malo planinsko selo na padinama Vlaške planine koje praktično nema prilazni put; lepa priroda i puno potočića koji su u proleće bogati vodom

Rizici: izuzetno loš put od Kamika do Cerev Dela, pojedine deonice su zbog blata i dubokih oštećenja veoma teške za prolaz; kraj je pust - divlje životinje!

Komentari

Novi komentar