30jul2020 Obiđite selo Osmakovo i njegovih pet hrastovih stabala

Prema legendi, Osmakovo je dobilo ime prema osmoj kofi (,,kovi’’) vina koju je neki Turčin mogao da popije. Znam da su mnogi od vas bili u prilici da posete ovo selo u severozapadnom delu opštine Pirot, ali sam siguran da malo vas zna da se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi jedan prirodni fenomen i atrakcija koju treba pomenuti.

Osmakovo je smešteno u dolini Osmakovske reke. Od grada je udaljeno oko 22 km, a od železničke pruge i auto-puta Niš - Sofija, kod sela Crnoklište, oko 8 km. U ranijim vremenima Osmakovo je bilo na glavnom putu koji je od Sofije i Pirota vodio prema Babinoj glavi i dalje prema Svrljigu, Knjaževcu i Timočkoj krajini.

Do sela se stiže relativno lako. Od skretanja sa alternativnog puta Pirot - Bela Palanka udaljeno je oko 7 km. To mesto je prikazano na sledećoj fotografiji, od 3. janura 2018, a u međuvremenu je, sa završetkom auto-puta, promenilo svoj izgled nabolje:

Uzput se prolazi pored Crkve Svetog Pantelejmona i kroz selo Vranište. Atar sela Osmakova je prilično razuđen i sa dosta sunčanih padina. Pogodan je za odmor, lov, šetnje i druge aktivnosti u prirodi. Samo selo je zaštićeno od hladnih vetrova.

Više puta sam bio u Osmakovu, a 3. maja 2014, zainteresovan pričama o pet hrastovih stabala, odlučio sam da obiđem mesto gde se oni nalaze. Auto sam parkirao u centru sela, ispred velikog zadružnog doma:

Ispod zadružnog doma je stara zgrada seoske škole:

Prema popisu iz 2011, u Osmakovu su živela tačno 100 stanovnika. Posle Drugog svetskog rata to je bilo jedno od većih i naprednijih pirotskih sela, pa je 1948. bilo popisano 1218 ljudi. Škola u selu postoji još od 1855. godine.

U gornjem delu sela prošao sam pored jedne stare česme:

Moj cilj, pet hrastovih stabala na brdu Gološ ili Golaš (599 m), sada sam mogao lako da vidim:

Krenuo sam putem koji vodi pored seoskog groblja i kroz borovu šumicu. Sa porastom visine imao sam sve lepši pogled na okolinu, pre svega unazad - na dolinu Osmakovske reke, u pravcu Vraništa i planine Belave, kao i na deo istočno od sela:

Za uspon od seoskog groblja do vrha brda, severno od sela, bilo mi je potrebno oko 15 minuta hoda:

Pet hrastovih stabala raste jedno uz drugo i svih pet podjednako, što je prava retkost u prirodi. Pod zaštitom su države i predstavljaju simbol sela. Prema predanju, na korenu zapisa (osveštanog hrastovog stabla) izraslo je pet velikih stabala, a svako od njih nosi ime jednog sveca. Svojih pet hrastovih stabala meštani Osmakova koriste kao obredno mesto, ukrašavaju ih delovima odeće i cvećem, a pored njih pale sveće.

Sa proplanka je lep pogled u pravcu juga, na dolinu Osmakovske reke i na severne padine Belave. Na zapadu, pogled seže do obronaka Svrljiških planina, sela Babin Kal u belopalanačkoj opštini i prevoja Babina glava. Na severu se lepo vide selo Orlja, Orljanski kamen i nešto veći i viši Paješki kamen.

Preporuka je da se posle obilaska ovog zanimljivog mesta poseti i crkvica posvećena Svetom Đorđu, koja se nalazi u drugom, donjem delu sela, ispod zadružnog doma. Upravo sam ja na taj način, tog lepog prolećnog dana 2014. godine, završio svoju posetu Osmakovu:

Crkvica potiče iz XIV veka i podignuta je na starijem kultnom mestu. Proglašena je za kulturno dobro 1984. godine. Vrata su bila otvorena pa sam razgledao njenu unutrašnjost:

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: lep kraj u dolini Osmakovske reke; pet hrastovih stabala kao redak prirodni fenomen nedaleko od sela Osmakova; stara seoska crkva iz XIV veka

Rizici: uspon na brdo Gološ, staza nije markirana ali će vas ljubazni meštani uputiti na pravi put do vrha

Komentari

Novi komentar