9oct2021 Popnite se na Kamenitu rudinu iznad sela Gradašnice

Ovo je podsećanje na jednu prijatnu popodnevnu, jesenju šetnju od pre osam godina, 28. oktobra 2013. Kraj je relativno lako dostupan i nalazi se nedaleko od Pirota, na padinama planine Vidlič.

Od centra Gradašnice, koji je od Malog mosta u Pirotu udaljen svega 2.5 km, krenuo sam peške. Ovde se nalazi lepa Crkva Svete Paraskeve (Svete Petke), sagrađena 1886. godine:

Gradašnica se smatra jednim od najstarijih naselja u pirotskom kraju. Po nekima, starija je čak i od Pirota. Na mestu gde se danas nalazi selo postojalo je naselje još u antičko doba, a lekoviti izvori obližnje Dag banjice bili su poznati lokalnom stanovništvu. U njihovoj blizini, u dolini Dobrodolske (Gradašničke) reke, pronađene su ruševine koje potiču iz doba vladavine Rimljana.

Ja sam krenuo putem koji prolazi ispod seoske crkve i vodi naviše uz padine Vidliča. Našao sam se na rubu doline koja se spušta u pravcu seoskog groblja. Strma staza me vodila pravo gore i brzo sam izbio na glavni put:

Imao sam lep pogled na deo Gradašnice i Novog Zavoja, na brdo Provaliju na desnoj obali Gradašničke reke, na Pirotsku kotlinu i sam grad Pirot:

Ovaj potez se naziva Kamenita rudina. Naziv je logičan, mada je kamen postepeno, sa porastom visine, prelazio u zemlju crvenkaste boje:

Visoko gore je Mali vrh (1013 m). Moj cilj je bila koliba koja se nalazi ispod njega. Do nje sam stigao posle 30 minuta prilično napornog hoda uzbrdo iz Gradašnice:

Nadmorska visina ovog mesta je oko 680 m. Nije bilo nikoga pa sam mogao da uživam u miru i tišini na divnom jesenjem suncu. Put nastavlja dalje, u pravcu Malog vrha. U martu 2019. sam do njega stigao sa istočne strane, iz pravca Crnog vrha i Čuke.

Položaj kolibe najbolje oslikavaju sledeće fotografije, na kojima se u pozadini vide i Mali vrh i TV-predajnici na Crnom vrhu:

Naravno, spust u Gradašnicu bio je mnogo lakši i brži od uspona. Evo još nekoliko fotografija nastalih prilikom silaska sa Kamenite rudine:

Trajanje relacije: oko 1.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: lep kraj za šetnju, pre svega zbog lepog pogleda na okolinu i suncem okupanih južnih padina Vidliča

Rizici: jak uspon od Gradašnice

Komentari

Novi komentar