21feb2019 Pronađite Veliku pećinu kod Držine

Na teritoriji opštine Pirot nalazi se nekoliko velikih pećina. Prema rečima ljudi koji su ih posećivali, najkoloritnija od svih i ujedno jedna od najlepših pećina u kršu istočne Srbije, nalazi se samo 7 km jugoistočno od Pirota, pored sela Držine. Pouzdano znam da je ovo doba godine najbolje za odlazak do nje jer nema rastinja koje itekako zna da oteža potragu.

Velika pećina je smeštena u masivu brda Gurgulj (646 m), na samom rubu Pirotske kotline. Poslednji put sam bio do nje 25. februara 2017, pa su i slike koje ovde objavljujem nastale uglavnom tada. Deo slika je dve godine stariji i potiče od 14. februara 2015.

Polazna tačka za odlazak do ovog zanimljivog mesta je centar Držine, gde se nalazi spomenik junacima poginulim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu:

Do ovog mesta treba da prođete kroz celo selo. Na ulazu u Držinu videćete zgradu seoske osnovne škole (još uvek u dobrom stanju), a uzput ćete zateći i jednu tužnu sliku - seoski zadružni dom u fazi urušavanja. Levo od gore prikazane raskrsnice je put za Petrovac i tu se nalazi jedna česma:

Vi nećete ići ovim putem, već u suprotnom pravcu - putem koji vodi iz sela na jug:

Držina je jedno od većih i razvijenijih sela u pirotskoj opštini. Navodno je to mesto u kome se naselio neki Držan. Nekada se selo zvalo Pusta Držina jer su se pred kraj turskog perioda, plašeći se turske odmazde zbog pobune, sve starinske familije razbežale po okolini pa je selo opustelo za više godina.

Selo se nalazi na oko 420 m nadmorske visine. Po popisu iz 2002. imalo je 472 stanovnika, a 1948 - 1168. Interesantno je da jedno takvo selo nema crkvu. Kada dolazite u Držinu obratite pažnju da je skretanje u zoni petlje ,,Pirot - istok'' prilično izmenjeno u odnosu na ranije, kao i na to da ubrzo nakon skretanja morate preći neobezbeđeni pružni prelaz na deonici Pirot - Dimitrovgrad.

Od raskrsnice u centru sela do Velike pećine treba oko 15 minuta hoda. Ona je udaljena oko 500 m od poslednjih seoskih kuća. Na jednom mestu, koje nažalost tokom moje poslednje posete još uvek nije bilo obeleženo, pre izlaska iz sela, treba skrenuti desno i praktično se provući kroz ogradu:

Odavde se ide stazom u pravcu Gurgulja. Velika pećina se nalazi na kraju doline, ispod lako uočljive borove šume:

Neposredno pred pećinu staza vodi kroz deo koji je prilično urastao u trnje. Pećina je ispod samog stenskog odseka, iza trnja:

Za Veliku pećinu se polovinom prošlog veka verovalo da bi mogla biti privlačan turistički objekat. Kako je relativno blizu gradu i prohodna po celoj svojoj dužini, vladalo je mišljenje da njeno uređenje ne bi zahtevalo velike troškove. Ipak, od ambicioznih planova se odustalo, a put do pećine postaje sve manje jasan. Čak su je i pojedine moje kolege, poreklom iz Držine, u vreme mojih pokušaja da dođem do što više informacija o njoj, pominjali u kontekstu nečeg dalekog i zaboravljenog.

Ovo je poziv meštanima Držine da očiste i bolje održavaju put do najvažnije atrakcije u ataru svog sela, a Turističkoj organizaciji Pirot da im pomogne u postavljanju adekvatne turističke signalizacije.

Ispred pećine staza prolazi kroz šumicu i, uz malo sreće i verovatno tumaranja, videćete njen ulaz:

Ulaz pećine je okrenut ka severu i nalazi se na oko 450 m nadmorske visine. Pećina se pruža dužinom od oko 1440 m od severoistoka ka jugozapadu - u pravcu sela Prisjan. Posebno je interesantno što jedan ovako dugačak podzemni objekat nema nijedan bočni, sporedni hodnik ili veći slepi kanal. Nasuprot tome, pećina je nesrazmerno razvijena po vertikali i njena tavanica se na velikim deonicama nalazi i do 30 m iznad dna kanala.

Pećina u stvari ima dva veoma uska ulazna otvora koji su međusobno udaljeni oko 8 m, a nalaze se pri dnu vertikalnog odseka, visokog preko 20 m. Ulazni kanali se nakon desetak metara spajaju u jedan širi.

Ulaz u Veliku pećinu je prilično uzan i neugledan. Drugi pomenuti ulaz ja nisam uspeo da vidim, mada nisam bio ni posebno zainteresovan za ulazak u nju (klaustrofobija!). Prema rečima onih koji su to učinili, izuzetno je lepa i slikovita. Potražite njene slike na internetu.

Speleolozi koji su istraživali Veliku pećinu izvršili su njenu podelu na sledeće delove: 1) Ulazni deo sa dvoranama, 2) Kanjonski deo, 3) Kanal sa kadama, 4) Koralno-blatni kanal i 5) Brilijantski hodnik. Na osnovu ovog se može zaključiti da je to jednostavan, ali interesentan meandarski podzemni kanal koji sadrži više dvorana, prirodnih mostova - prerasta, kada i bazena, preko 50 stalnih i periodičnih podzemnih jezera, jedan stalni izvor ili vrelo, kao i obilje pećinskog nakita različitih formi i nijansi. Temperatura vazduha u Velikoj pećini je vrlo ujednačena i stalna i kreće se oko 14oC, dok se temperatura vode u svim jezerima pećine kreće oko 11oC. U pećini vlada potpuna tišina jer su vazdušna strujanja veoma slaba. Povećana vlažnost vazduha prouzrokuje da je tlo u Velikoj pećini uvek vlažno.

Za postanak i razvoj Velike pećine neizostavna je prostrana uvala Vrbica koja leži između vrhova Božurato, Zabel i Gurgulj, na oko 2 km iznad ulaza u nju. Ima oblik trougla, u pravcu severozapad - jugoistok duga je oko 4.5 km i široka 3.5 km. Upravo se pojava podzemnih tekućih voda u ulaznom delu Velike pećine može povezati sa akumulacijom vode u povremeno plavljenoj uvali Vrbica i njenim poniranjem kroz venac Gurgulja do same pećine. Veoma retko i kratkotrajno, nakon većih padavina, koje su najobilnije u proleće i jesen, iz otvora Velike pećine izbija vodeni tok koji se uglavnom vrlo brzo gubi, a izuzetno retko dospeva do korita Držinskog potoka koji protiče kroz selo.

(Dr Jovan Petrović: Velika pećina u Donjoj Držini kod Pirota - Pirotski zbornik br. 2, 1969)


Mesto gde se pećina nalazi, gledano sa strane, izgleda ovako:

Sa brežuljka iznad nje pruža se lep pogled na južni deo Držine:

Trajanje relacije: oko 1.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: nedovoljno istražen i slabo eksponiran prirodni fenomen u neposrednoj blizini Pirota, prijatna šetnja iz Držine do same pećine

Rizici: u letnjem periodu godine staza koja vodi do pećine je teško prohodna, a ulaz u nju teško uočljiv; ulaz je veoma uzan

Komentari

Novi komentar
Jana
Moram da te ispravim u vezi crkvice. Na imanju moje prababe, koje je ona ostavila selu, pre par godina mestani su sagradili objekat u tou namenu, osvestan je i koliko ja znam u funkciji.
Inace ni ja nisam smela da se provucem i udjem u pecinu, ali moji drugari jesu, i kazu da je lepa.
Veliki pozdrav i hvala na ovako lepom povratku u detinjstvo.
Bojan Ristic
Negde sam čitao-video deo članka da su u pećini pronadjeni elementi koji potvrdjuju da su na ovim prostorima živeli antički narod Tribali. Znamo da su Vizantinci-Romeji svi od reda Srbe nazivali Tribalima.