14apr2019 Donji Piljski vodopad i Topli Do

U nedelju je vredelo spojiti lepo i korisno. Najpre sam svoje kolege po lepom prolećnom vremenu odveo do predivnog Donjeg Piljskog vodopada. Zatim smo prisustvovali veličanstvenom skupu koji su u zabačenom staroplaninskom selu Topli Do organizovali aktivisti pokreta ,,Odbranimo reke Stare planine''. Tako smo dali svoj doprinos borbi protiv pošasti koja se širi Srbijom, a tiče se izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima.

Već u 8:00 grupa zaljubljenika u prirodu bila je spremna da krene do jednog od najlepših staroplaninskih vodopada, sa platoa ispred bivše karaule u selu Topli Do:

Za većinu njih ovo je bio prvi dolazak u Topli Do, a za sve je obilazak Donjeg Piljskog vodopada trebalo da predstavlja nezaboravnu avanturu. Prolazeći kroz selo, mogli smo da osetimo da se tog dana nešto sprema i da će se uskoro broj njegovih stanovnika približiti istorijskom maksimumu:

Kod mosta u centru sela produžili smo pravo, dolinom Javorske reke. Od ovog mesta, na oko 730 m nadmorske visine, do Donjeg Piljskog vodopada ima oko 5 km. Skoro tačno pet godina ranije, 12. aprila 2014, u društvu dvoje kolega ovo rastojanje sam prešao za sat i po vremena. Ovog puta grupa je bila znatno veća, u njoj je bilo pripadnika tri generacije, pa nam je bilo potrebno i nešto duže vreme - oko 2h.

U Toplom Dolu se spajaju dve reke i njihove doline - Javorska reka, koja dolazi sa istoka, i Rekitska reka, iz pravca severozapada. Spoj dve reke se nalazi neposredno ispod seoske crkve i tu nastaje Toplodolska reka, koja se nakon nekih 9 km toka kroz kraj izuzetne lepote spaja sa Visočicom kod Mrtvačkog mosta i gradi Temšticu, glavnu pritoku Nišave.

Donji Piljski vodopad, zajedno sa Gornjim Piljskim vodopadom, Krmoljskim vodopadima, Kurtulskim vodopadom, Čunguljskim skokom i Kaluđerskim vodopadom, čini grupu takozvanih ,,Toplodolskih vodopada''. Oba Piljska vodopada - Donji i Gornji, nalaze se na Lisevskom potoku, pritoci Javorske reke. Važno je napomenuti da do dva Piljska vodopada vode potpuno odvojeni putevi, iako se oni nalaze na istom potoku i razdvaja ih nekih 250 m visinske razlike. Zbog konfiguracije terena, poseta Donjem i Gornjem Piljskom vodopadu u jednom danu nije neizvodljiva, ali predstavlja prilično zahtevnu relaciju.

Od samog starta uživali smo u lepim prizorima sela i moćne Javorske reke:

Put je bio sasvim solidan, uz lagani uspon i nekoliko oštrih zavoja. Pogled na Kovani dol i potok koji se uliva u reku sa njene severne strane, uvek je fascinantan i mami uzdahe planinara:

Uzput smo prošli nekoliko dubokih dolova koji se spajaju sa dolinom Javorske reke sa suprotne, južne strane. Padine najvišeg dela Stare planine su bile pod gustom maglom:

Treći po redu dol sa desne strane puta je Studenički dol. Tu se prelazi preko potoka, a odmah posle njega se odvaja put kojim se ide za Gornji Piljski vodopad, prevoj Krvave bare, Arbinje i Dojkince:

Na mestu prikazanom na drugoj slici bili smo posle otprilike 45 minuta hoda od karaule na ulazu u Topli Do. Upravo ovde sam u maju 2016. krenuo putem koji zavija desno i posle nekih sat i po vremena bio kod Gornjeg Piljskog vodopada. Za Donji Piljski se nastavlja pravo. Nemoguće je pogrešiti jer je markacija odlična, a kao što može da se vidi na fotografijama - duž cele relacije ima dosta info tabli sa svim neophodnim podacima i slikama vodopada do kojih se ide:

Malo dalje dolina Javorske reke postaje posebno lepa:

Na oko 3.5 km od centra Toplog Dola, na visini od oko 850 m, put za Lisevski do i Donji Piljski vodopad odvaja se od doline Javorske reke i puta za većinu ostalih najpoznatijih Toplodolskih vodopada (Krmolj, Kurtul, Čungulj, Vurnja). Otvara se lep pogled na atraktivnu Piljsku stenu (1467 m), u čijem se podnožju i nalaze oba Piljska vodopada. Levo od nje se izdvaja glavičasti Grujin vrh (1300 m):

Ovde valja napraviti pauzu jer kreće poslednja trećina deonice, dosta teža od prve dve. Put nastavlja levom obalom Lisevskog potoka, normalno na tok Javorske reke.

Posle jednog odmorišta, gde većina planinarskih grupa zastane i odmori se uživajući u prirodi i prelepom pogledu na okolinu, put prelazi u stazu koja vodi kroz bukovu šumu do Donjeg Piljskog vodopada. Prate se markacije koje su gusto raspoređene, a ova poslednja deonica je prilično naporna jer je na pojedinim mestima prolaz otežan i zahteva prlično spretnosti:

Ovde poseban utisak ostavljaju bistra, penušava voda Lisevskog potoka, kamenje obrasla mahovinom i ogromna stabla bukve:

Nakon 45 minuta hoda od skretanja sa puta u dolini Javorske reke, našli smo se u podnožju prelepog Donjeg Piljskog vodopada. Sastoji se od dve kaskade - prva je manja i od nje se otvara pogled na drugu, gornju, glavnu kaskadu. Uzbuđenje učesnika relacije je dostiglo vrhunac kada su ispred sebe ugledali jedan od najlepših vodopada u Srbiji:

Počinje šklocanje foto-aparatima i mobilnim telefonima. Dalje je svaka priča suvišna:

Vodopad Donji Pilj se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1150 m. Sa visinom od 64 m, treći je po veličini u Srbiji, posle gorostasnog Velikog Koprenskog vodopada (103.5 m) i vodopada Jelovarnik na Kopaoniku (71 m). Pošto se nalazi u šumovitom i teško pristupačnom kraju, dugo je bio nepoznat javnosti. Otkriven je tek 2002, godine, a do tada je za njega znalo samo lokalno stanovništvo.

Trebalo je poći nazad i stići na početak velikog skupa u Toplom Dolu. Uzput smo sreli grupu planinara iz Niša. Na ulazu u selo smo bili posle sat i po vremena.

Topli Do je udaljen od Pirota oko 33 km i 18 km od Temske. Za dolazak do njega potrebno je skoro sat vremena vožnje od Pirota. Vazdušnom linijom to je najudaljenije selo od središta opštine u Pirotu. Uspelo je da sačuva svoj etno-izgled iz prošlih vremena. Pre Drugog svetskog rata predstavljalo je centar ovčarstva i proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja. Nekada je bilo jedno od najvećih i najrazvijenijih pirotskih sela. Rodno je mesto Dimitrija Mladenovića - Mite Gage, čuvenog pirotskog trgovca i industrijalca, osnivača fabrike ,,Tigar'', 1935. godine.

U njemu je 1948. godine živelo blizu 1200 stanovnika, dok ih je po popisu početkom ovog veka (2002) bilo 108. Sada ih je višestruko manje. Od 71 seoskog naselja na teritoriji opštine Pirot, Topli Do ima najveći atar, veći od površine nekih opština u Srbiji. Po mnogima najlepši delovi Stare planine pripadaju upravo njemu. Pošto ga sa severa od hladnih vetrova štiti venac Stare planine, ima topliju klimu nego što odgovara njegovoj nadmorskoj visini, pa je po tome selo i dobilo svoj naziv. U zapadnom delu sela nalaze se napuštena zgrada škole i Crkva Svete Paraskeve, a u njenoj porti i spomenik Kosti Gagi, dedi Mite Gage.

Na veliki skup smo došli u pravom trenutku. Od našeg napuštanja sela u jutarnjim časovima, broj ljudi u Toplom Dolu se višestruko uvećao. Bilo je automobila sa pirotskim, knjaževačkim, zaječarskim, niškim, beogradskim tablicama... Videli smo registracije iz Bugarske, Italije i Francuske, bilo je gostiju iz Poljske. Mnogi su do Toplog Dola došli motorima i biciklama. Svi su bili ujedinjeni oko jedne ideje - da treba sprečiti uništavanje vodenih tokova u Srbiji izgradnjom derivacionih mini-hidroelektrana, zarad oholih i sebičnih pojedinaca koji nemaju ništa zajedničko sa krajevima koje žele da naruže. Besmisleno je male planinske rečice, sa autohtonim vrstama riba i drugih životinja, trpati u metalne cevi i trajno uništavati vodotokove i njihovu prelepu okolinu. Zar je teško da prevlada razum i da se naša zemlja okrene drugim alternativnim izvorima energije - energiji vetra, solarnoj energiji ili energiji dobijenoj iz biomase?

Na sledećim fotografijama prenosim delić atmosfere sa veličanstvenog skupa u Toplom Dolu, perfektno organizovanog od strane aktivista pokreta ,,Odbranimo reke Stare planine'':

Trajanje relacije: oko 6h (sa polaskom iz Pirota)

Zahtevnost relacije: teška (4/5)

Karakteristike: prelepe doline Javorske reke i Lisevskog potoka, jedan od najvećih, najlepših i najatraktivnijih vodopada u Srbiji, autentično staroplaninsko selo - Topli Do; dobro markirana staza

Rizici: poslednja deonica vrlo naporna, zbog klizavih stena biti posebno obazriv na delu staze pred sam vodopad; ne pokušavati uspon uz Lisevski potok do Gornjeg Piljskog vodopada već koristiti zaobilazni put!

Komentari

Novi komentar
milan sreckovic
NARODE TOPLOG DOLA UZ VAS SAM SVIM SRCEM
JEDINI NAČIN DA SE ODBRANITE OD KRIMINALACA JE SLEDEĆI:
1. MORATE DA BUDETE UPORNI I JEDINSTVENI
2. SABOTIRAJTE TE ŠTO HOCE MINI ELEKTRANE NA SLEDEĆI NAČIN:
DA VAS DRŽAVA ZAŠTITI TO NEMOJTE DA SE NADATE TO JE GUBLJENJE VREMENA
RADITE NAIZGLED BEZAZLENE STVARI ZA KOJE JE BESMISLENO DA VAS BILO KO TUŽI
DOSADJUJTE IM NEPREKIDNO I IZNENADA JER ĆE SAMO TAKO ODUSTATI
NEMOJTE DA IM FIZIČKI PRILAZITE I NAPADATE IH
PREPREČITE IM PUT KAMENJEM DRVEĆEM KOPANJEM ROVOVA DA NE MOGU DA PRODJU
GADJAJTE NJIH I NJIHOVA VOZILA KAMENJEM KAO ŠTO TO RADE ŠIPTARSKA DECA NA KOSOVU
NJIHOVE MAŠINE ZAPUŠAVAJTE SA PUR PENOM AUSPUHE I U MOTORE
SPREJOM ZA FARBU FARBAJTE IM VOZILA NAROČITO ŠOFERŠAJBNE
PRAVITE IM ZAMKE NA PUTU
ZAUSTAVITE IH PA SE SVADJAJTE SA NJIMA PA IM IZBUŠITE BAR DVE GUME JER IMAJU SAMO JEDNU REZERVNU
NE DOZVOLITE DA VAS SLIKAJU A VI SE MASKIRAJTE
NAVEDITE IH DA VAS UDARE PA SVE TO SNIMAJTE A ONDA VI ZOVITE MILICIJU I DAJTE DOKAZ
PSUJTE IH I PROKLINJITE ZA SVE ŽIVO
NAPADAJTE IH CELOM DUŽINOM PUTA GDE SE NAJMANJE NADAJU
STALNO IM PRAVITE BILO KAKVU ŠTETU
MORATE STALNO IMATI NOVE IDEJE
Миомир
Ја сам прошле године приликом одласка до доњег Пиљсог водопада управо покушао то, да уз Лисевски поток стигнем до горњег водопада, али сам стигао само до близу пута који води за горњи водопад и морао сам да се вратим назад, пошто су ме код доњег водопада чекали пријатељи са којима сам ишао до водопада. Кретање узводно јесте веома тешко што, због отежаног преласка са стене на стену, пењања уз дрвеће, што због клизаве маховине у кориту потока. Али верање по стенама и кретање потоком је имало смисла због прелепих каскада на самом потоку. ПРИЗОР ЈЕ ПРЕЛЕП, КАО У ФИЛМОВИМА О ВИЛЕЊАЦИМА И ПАТУЉЦИМА!
Иначе до Топлог Дола смо, са једим пријатељем, месец дана раније ишли бициклама. Тада сам први пут био у овом прелепом селу и одушевио се њиме.
По мени, Топли До је село са најлепшом околином у Србији!
Свима препоручујем да посете ово прелепо старопланинско село и његову околину!