21oct2019 Česma u Provaliji, iznad naselja Radin Do

Kada volite svoj rodni grad, istražujete njegovu prošlost i najzabitije kutke njega samog i njegove okoline, onda praktično svakog dana naučite nešto novo i otkrijete neko zanimljivo mesto. Neka naredni članak ilustruje na najlepši način pozitivan osećaj koji čovek nosi u sebi kada se zadovoljava sitnim i sasvim običnim stvarima.

Predivno i bogomdano jesenje popodne iskoristio sam da potražim jedno mesto na obodu grada, na kome do sada nisam bio. Ranije sam slušao priče o česmi u Provaliji, a kada mi je prethodnog dana kolega sa posla dao jasne smernice za odlazak do tog mesta, rešio sam da svoju nameru ostvarim odmah nakon završetka posla.

Autom sam došao do vidikovca u Provaliji, na samom izlazu iz grada prema Nišoru i Zavojskom jezeru. Nalazi se tačno 3 km od moje kuće u naselju Barje. Odavde je moguće uslikati jednu od najlepših panorama Pirota:

Krenuo sam naviše, putem prema jezeru. Dolazim do krivine gde se nekada nalazila čuvena Cvrcina kafana. Sada je na tom mestu kafana ,,Mali pevac'', a preko puta se uređuje jedan poveći ugostiteljski objekat:

Odavde ide prava deonica puta, u dužini od nekih 400 m, uz blagi uspon:

Pre desne krivine, koja se nalazi na kraju ovog pravca, na mestu prikazanom na sledeće dve fotografije skrećem levo na loš zemljani put:

Prolazim pored vikendica, napuštenih koliba i vinograda. Provalija je poznata kao mesto gde veliki broj Piroćanaca obrađuje svoje vinograde i provodi u miru svoje slobodno vreme:

Posle samo par stotina metara od asfaltnog puta, dolazim do tražene česme. Mala je i nisam uspeo da saznam njeno ime, ako ga uopšte i ima. Okrenuta je prema industrijskoj zoni Pirota:

Sa natpisa na njoj saznajem da je reč o spomen-česmi i da je podignuta 1928. godine:

Voda iz ove česme ističe u tankom mlazu. Nije naročito hladna, otprilike kao i naša gradska česmena voda. Za punjenje flaše od jednog litra potrebno je oko 3 minuta. Ispod česme se ne formira nikakav potok jer, iako je teren prilično strm, sva voda brzo ponire u dubinu zemlje. Od svog kolege sam saznao da izdašnost česme nikad nije ni bila veća, a da dosta ljudi iz okoline dolazi ovde po vodu verujući da ima lekovita svojstva. Ja do sada nisam uspeo da vidim nijednu njenu fotografiju niti da pročitam bilo kakav tekst. Zbog toga sam imao želju da sa vama podelim svoje utiske sa ovog mesta.

Na kraju, još nekoliko lepih jesenjih fotografija sa padina Provalije - prema mestu gde se česma nalazi i prema industrijskom delu Pirota, kakav bi poželeli da imaju i mnogo veći gradovi:

Trajanje relacije: manje od sat vremena

Zahtevnost relacije: laka (1/5)

Karakteristike: prijatna šetnja, lep pogled na grad sa severo-zapada

Rizici: nema (iako je put do česme neobeležen, nemoguće je ne pronaći je)

Komentari

Novi komentar