19sep2021 Uspon na vrh Čiker iz Donjeg Krivodola

Ove godine sam obišao više pograničnih kamena na granici Srbije i Bugarske: Sip, Vetren, Kopren, Tri čuke, Mučibaba, Midžor, Orlov kamik, Martinova čuka... U nedelju sam na tu listu dodao još jedno pogranično mesto. To je vrh Čiker (1349 m), koji se nalazi severoistočno od dimitrovradskog sela Gornji Krivodol.

Do Donjeg Krivodola nije lako stići iz Pirota. Put preko Dimitrovgrada je dug 51 km i prilično je kvalitetan. Opciju dolaska preko Planinarskog doma, Rsovaca, Visočke Ržane, Slavinje i Izatovaca sam u startu odbacio zbog radova na više mesta koji traju već mesecima. Inače, taj pravac udaljenost Donjeg Krivodola od Pirota skraćuje za čitavih 11 km. Donji Krivodol se nalazi na Visočici (ili Komštičkoj reci kako je ovde nazivaju meštani) i iz ovog sela ćemo moj zet Darko i ja najpre stići do Gornjeg Krivodola, a zatim se popeti na pogranični vrh Čiker na Staroj planini.

Skretanje za Gornji Krivodol je na izlazu iz sela prema Izatovcima, pored seoskog groblja. Odavde do Gornjeg Krivodola ima oko 1.5-2 km:

U Gornjem Krivodolu je puno napuštenih kuća. Glavni objekat u selu je velelepna zgrada Centra za planinsko stočarstvo, ispred koje se nalazi česma sa vodom:

Darko i ja iz centra sela produžavamo uz suvo korito rečice Krivodolštice. Put ubrzo povija udesno i vodi izvan sela, do mesta gde se nalazi veliki govedarnik. Krajolik nas neobično podseća na izlaz iz obližnjeg sela Kamenice, kada smo u aprilu ove godine zajedno išli na Boljevske vrhove:

Odavde kreće naš uspon uz planinsku kosu koja se naziva Dobrogled. Pratimo put koji će nas odvesti do cilja naše relacije, a koji koriste lovci i pogranična policija sa svojim terencima. Za razliku od Kamenice i uspona na Boljevske vrhove, ovaj uspon je kraći, nije toliko zahtevan i nama nije predstavljao nikakav poseban problem:

Dobrogled opravdava svoj naziv. Iako bolji pogled sprečava niska oblačnost, imamo pregled nad celim poljem koje se prostire između Stare planine i Vidliča. Negde po njegovoj sredini prolazi granična linija između dve države. S leve strane puta kojim idemo uzbrdo je duboka dolina, a s njene severne strane je planinska kosa nešto veće visine u odnosu na Dobrogled. Ime joj je Strmba.

Sa porastom nadmorske visine, dolina koju obrazuju Dobrogled i Strmba se sve više sužava. Put vodi u podnožje Čikera, a zatim kreće da krivuda ka samom vrhu. Na vrhu doline odvaja se put koji veliko brdo obilazi s druge strane i kasnije vodi dalje na sever, prema Ravništu, Karibanji i Srebrnoj glavi.

Treba napomenuti da nas je tokom uspona praktično bez prestanka pratila sitna kiša, koja je povremeno jačala i ličila na pljusak. Na sreću, ti periodi jače kiše nisu trajali dugo. Nakon 1h 35 min vremena od skretanja u Donjem Krivodolu, odnosno 1h 5 min od početka uspona kod govedarnika u Gornjem Krivodolu, Darko i ja smo se našli pored srpske pogranične osmatračnice. Nalazi se neposredno ispod vrha Čiker:

Pored osmatračnice se nalaze jedan napušteni pogranični objekat i veliki granični kamen. Produžavamo naviše, do sledećeg graničnog kamena koji se nalazi na zaobljenom vrhu. Udaljen je oko 200 m od osmatračnice. To je Čiker, cilj naše relacije:

U boljim vremenskim uslovima pogled sa ovog mesta je sigurno mnogo lepši od onog koji smo imali Darko i ja. Najviše nas je zanimao pogled na sever, u pravcu Srebrne glave i bugarskog vrha Kom, ali ovog puta smo za to ostali uskraćeni:

U povratku smo samo delimično koristili isti put. Od osmatračnice smo krenuli pravo naniže, u želji da izbegnemo krivudavi put pri vrhu doline:

Na otprilike pola puta koji vodi niz Dobrogled do Gornjeg Krivodola, skrenuli smo levo. Novi put nas je vodio do još jednog mesta koje smo želeli da posetimo, a to je stara, napuštena karaula u blizini Gornjeg Krivodola. U toku spusta pogled na polje je bio bolji i mogli smo jasno da vidimo kuće u selu Brlja, prvom naseljenom mestu na teritoriji Bugarske:

Napuštena karaula se nalazi u samom podnožju, u borovoj šumici. Udaljena je od Gornjeg Krivodola oko 1.5 km na istok. Slika koju smo tamo zatekli je veoma tužna. Bivši vojni objekat je u vrlo lošem stanju, mnogo gorem od onog u kome se nalazi obližnja karaula nadomak Donjeg Krivodola. Bilo je jasno da je odavno napušten i zaboravljen:

Na putu od nekadašnje karaule do Gornjeg Krivodola prolazimo pored zanimljivog krsta:

U selu smo bili nakon 15-ak minuta. Zatim je usledio povratak do Donjeg Krivodola. Spust sa Čikera je trajao praktično isto onoliko vremena koliko smo utrošili na uspon - 1h 35 min.

Trajanje relacije: oko 6h

Zahtevnost relacije: srednja (3/5)

Karakteristike: lepa i ne preterano naporna relacija koja prosečno spremnom planinaru može da predstavlja prijatnu šetnju; lep pogled na širu okolinu i dubinu bugarske teritorije

Rizici: markacija nema, ali je kraj pregledan i nema nikakvih problema sa snalaženjem; ne zaboravite da se nalazite u pograničnom području; divlje životinje i lovci

Komentari

Novi komentar