10oct2021 U kraju između Staničenja, Crvenčeva i Kumanova

Vremenski uslovi mi nisu bili naklonjeni. Ipak, želja da negde odem, da neko vreme provedem u prirodi i propisno se ,,izduvam'', bila je jača od kiše, magle i hladnog nedeljnog jutra. Dok ovo pišem, šest dana kasnije, vreme napolju je gotovo identično...

Na sledećim fotografijama je prikazano mesto sa koga sam započeo svoju pešačku relaciju. Nalazi se na 11 km od Pirota, na putu koji vodi prema Beloj Palanci, i u neposrednoj blizini čuvenog Bego-mosta. Odmah po prelasku novog mosta na Temštici, nalazi se skretanje za selo Kumanovo, i do njega odavde ima oko 3 km. Ovog puta moja želja je bila da do sela dođem iz drugog pravca, putem koji vodi preko brda i koji je verovatno u prošlosti korišćen kao najkraća veza između Staničenja, Crvenčeva i Kumanova.

Nekoliko stotina metara dalje od kuća i vikendica koje pripadaju Staničenju, nalazi se neugledno skretanje na put kojim treba da idem. Asfalt ubrzo nestaje:

Ovaj kraj, desno od puta za Belu Palanku, naziva se Mađilka. Tu je, u sklopu zaštitnih arheoloških radova paralelno sa izgradnjom Koridora 10, pronađen izuzetno značajan arheološki nalaz - bojna kola (dvokolica), za koja se pretpostavlja da potiču iz tračanskog perioda i da su stara između tri i četiri hiljade godina. (https://www.juznevesti.com/Kultura/Kod-Pirota-nadjena-dvokolica-starija-od-3-milenijuma.sr.html, autor teksta S. Janačković, 17.10.2013)

Put je prilično loš i krivudav. Prolazi između vinograda i vikendica:

Posle dvadesetak minuta hoda, našao sam se pored stuba bazne stanice, podignutog na mestu Parasinje (467 m):

Od ovog mesta put menja pravac i povija na sever, ka Kumanovu. Sa svakim metrom pridodatim nadmorskoj visini, bolji je pogled na okolinu: Staničenje, planina Belava, dolina Nišave, Budin del na jugoistoku (do izgradnje obližnjeg tunela najkaraća veza sa Pirotom), Prebijen del (pored puta za Temsku, na levoj obali Temštice) i Temačko polje uz desnu obalu reke:

Prolazim obodom borove šume:

Izlazim na proplanak na kome se put jedva razaznaje u travi. Skrećem desno, prema Kumanovu, dok drugi krak put vodi levo, ka Crvenčevu:

Najviša kota u ovom kraju je Del (596 m). Put me dalje vodi kroz borovu šumu i podseća na tunel:

Izlazim na jednu lepu livadu sa koje se sigurno, u boljim vremenskim uslovima, pruža lep pogled na sever i Staru planinu. Često i na manje atraktivnim relacijama pronalazim neka sitna zadovoljstva i lepa mesta. Ovog puta sam taj osećaj doživeo upravo na ovom mestu:

Vraćam se na glavni put. Ponovo ulazim u šumu. Nakon nekoliko minuta put skreće desno i vodi ka Kumanovu koje se nalazi u dolini:

Od polaznog mesta sam pešačio 55 minuta i, po slobodnoj proceni, prešao 3.5 km. Ovde stajem i posmatram Kumanovo iz malo drugačijeg ugla nego ranije. Na istoku mogu da vidim automobile koji se kreću putem koji povezuje Pirot, Temsku i Knjaževac. U pozadini su sela Sopot i Oreovica, Marine livade i Pravac:

Jedna mahala malenog Kumanova je odmah tu desno, na stotinak metara udaljenosti. Nisam išao u selo. U jednom trenutku sam imao ideju da to učinim i da se do puta za Belu Palanku vratim uskim asfaltnim putem kroz Temačko polje. Odustao sam od nje i vratio se istim putem.

Kod bazne stanice na Parasinju iskoristio sam prečicu i spustio se strmom stazom do Bego-mosta. Tokom spusta imao sam lep pogled na okolinu:

Trajanje relacije: oko 2h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: retko posećivan kraj i put kojim se ranije češće prolazilo; može biti interesantan pečurkarima i lovcima jer preovladava retka šuma na suncu okrenutoj padini

Rizici: ne bi trebalo da ima problema sa snalaženjem

Komentari

Novi komentar