3dec2019 Jelovica i Malo Jelovičko vrelo

Jedno od sela u opštini Pirot, čiji atar zauzima veliku površinu, a koje je polazna tačka za osvajanje ogromnog staroplaninskog prostranstva (Široke luke, Javor, Kaca-kamen, Šošina vunija, Veliki Koprenski vodopad...), jeste Jelovica. Udaljena je od Pirota oko 32.5 km, a na putu do nje prolazi se kroz neka od najpopularnijih pirotskih izletišta - Planinarski dom i Vrelo.

Jelovica se nalazi na svega 1.5 km od izletišta Vrelo, uzvodno uz Jelovičku reku. Na Vrelu se ova reka uliva u Dojkinačku reku. Na raskrsnici pored sastava ovih planinskih reka treba skrenuti desno (levo se ide za Brlog, Dojkince, Arbinje...). Ja vam predlažem da ovde ostavite automobil i da put Jelovice krenete peške.

U neposrednoj blizini nalazi se nekoliko mesta i objekata koje treba obići: Visočki manastir Svete Bogorodice, vizitorski centar (otvoren 2013. godine), hotel, restoran sa najboljom pastrmkom na žaru, ribnjak na kome možete kupiti najkvalitetniju pastrmku, lep vidikovac i tzv. Jelovičko vrelo po kome je i čitav izletnički kompleks dobio ime. Ostavljam vama da sami istražite Vrelo i njegovu okolinu, a ja ću ga detaljnije opisati nekom drugom prilikom. Iako je veoma popularno među Piroćancima, ipak malo njih zna da se pored same Jelovice nalazi još jedno, manje vrelo, poznato kao Malo Jelovičko vrelo. Od ,,glavnog'' Jelovičkog vrela udaljeno je nepuna 2 km.

Za prelaženje rastojanja od Vrela do Jelovice, mojim kolegama i meni je 21. decembra 2017. bilo potrebno dvadesetak minuta prijatne šetnje po hladnom vremenu:

U Jelovici treba videti rukavac Jelovičke reke koji je nekada pokretao vodenicu na ulazu u selo, Crkvu Svete Trojice iz XIX veka i kameni most iz 1961. godine:

Za obilazak Malog Jelovičkog vrela pređite most prikazan na poslednjoj fotografiji. Ispred prodavnice i stare seoske škole skrenite levo i krenite uz potok do njegovog izvorišta:

Od centra sela je potrebno svega pet minuta da dođete do vrela koje je kaptirano za potrebe vodosnabdevanja sela:

Jelovica se nalazi na oko 790 m nadmorske visine i tipično je staroplaninsko selo, sa staračkim stanovništvom. U selu je 1948. godine živelo 454 stanovnika, a 2002. - 113. Trend opadanja broja stanovnika je nastavljen i u poslednje dve decenije tako da ih je sada znatno manje. Prosečna starost je početkom ovog veka iznosila 63 godine. Navodno je selo dobilo ime po tome što se nalazi na mestu gde ima jela.

Trajanje relacije: oko 3h (peške od Vrela do Jelovice i nazad oko sat vremena)

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: lep kraj u dolini Jelovičke reke, tipično staroplaninsko selo Jelovica

Rizici: blato na stazi koja vodi do Malog Jelovičkog vrela

Komentari

Novi komentar