23oct2018 Prošetajte do novog mosta na Nišavi kod ,,Tigra''

Za početak bloga izabrao sam jednu kratku relaciju, odgovarajuću za lepe jesenje dane. Moja preporuka je da prošetate do novog mosta na Nišavi i obiđete deo grada koji se ubrzano razvija i menja svoj izgled, a koji ste, siguran sam, do sada retko posećivali. Ja sam to učinio 20. oktobra 2018.

Prođite kroz gradski park na Kaleu, pređite most na Bistrici i, putem ispod severnih padina Sarlaha, dođite do mesta prikazanog na slici:

Ovde postoje dve mogućnosti:

  1. da krenete desno, stazom niz Bistricu do njenog ušća (nekoliko stotina metara dalje) ili
  2. da nastavite putem levo, do poznatog tunela na magistralnom putu na ulazu u grad Pirot.

Ja vam preporučujem drugu opciju jer je od ušća Bistrice pristup novom mostu na Nišavi još uvek neuređen.

Odmah iza tunela krenite putem koji se proteže duž magistrale, s njene leve strane, i prođite kroz donji deo naselja Sarlah. Kada dođete do kraja naselja videćete radove u blizini tunela na novom auto-putu, a sa desne strane ćete uočiti prilaz novom mostu na Nišavi. Siđite do ograde i oprezno pređite magistralni put! Na ovom mestu ćemo se uskoro odvajati za uključenje na auto-put prema Nišu.

Kad se nađete na samom mostu razgledajte Nišavu i njene obale. Posebno je lep pogled na severnu stranu Sarlaha sa istoimenim naseljem i na deo industrijske zone Pirota. Možete da krenete niz put, koji trenutno još uvek nije u funkciji, i da prođete pored velikog magacina i nove fabričke hale kompanije ,,Tigar Tyres'', u pravcu stare gradske deponije i čuvenog Žukovskog mosta.

Drugi način je da se oprezno spustite sa mosta na pazarsku stranu (leva obala Nišave), razgledate ušće Bistrice u Nišavu i da se, gore opisanim putem uz rečicu Bistricu, vratite do asfaltnog puta i gradskog parka. U tom slučaju vam preporučujem da u samom parku uživate u jesenjim bojama i da proverite kako napreduju radovi na rekonstrukciji Gradića, pirotske tvrđave poznate i pod nazivom Momčilov grad. Ne zaboravite da se osvežite vodom sa Šopke, česme ispod zapadnih zidina Momčilovog grada.

Bistrica je jedna od većih pritoka Nišave, koja prikuplja vodu sa dosta širokog područja u južnom delu Pirotskog polja. Njeni izvorišni kraci dolaze iz pravca Držine i Vojnegovca, u naselju Rogoz joj se pridodaju vode sa izvorišta Kavak, a nešto niže u Barju i rečica Matica (dolazi sa izvorišta ispod brda Ćeltaš), Rasnička i Kosturska reka.

Malo ljudi zna da je mali most sa lukom na Bistrici, između Gradića i Sarlaha, jedan od retkih sačuvanih ostataka islamskih objekata u Pirotu. Predstavlja zadužbinu Ahmed-bega i u njegovoj blizini se nekada nalazilo Ahmed-dedino turbe, koje u svom zapisu iz 1660. godine pominje slavni otomanski putopisac Evlija Čelebija. Inače, turbe je nadgrobna građevina ili spomenik, posvećena bogatijem i poznatijem muslimanu, najčešće poreklom iz derviških redova.

Moj predlog je da se sa novog mosta na Nišavi u centar grada vratite tijabarskom stranom reke. Prođite pored visokog dimnjaka energane nekadašnje fabrike ,,Prvi maj'', spustite se do korita Nišave i posmatrajte ušće Bistrice sa suprotne strane. 

Zatim se uputite u pravcu mosta ,,Gazela'' i prođite kroz dvorište OŠ ,,Dušan Radović'', možda i najlepše školsko dvorište u Pirotu.

Trajanje relacije: oko 1h

Zahtevnost relacije: laka (1/5)

Karakteristike: razgledanje ranije slabije posećivanog dela grada, mogućnost za kružnu relaciju

Rizici: prelaz preko magistralnog puta, mogući radovi na mostu i njegovoj blizini

Komentari

Novi komentar