29feb2020 Srpski kladenac kod Nišora

Nakon naporne pešačke ture od Trnskih Odorovaca do Petačinaca uz reku Jermu, trebala nam je jedna opuštajuća relacija. Izbor je pao na potragu za Srpskim kladencem, slabo poznatim mestom koje se nalazi nedaleko od Pirota. Ja sam ga već obilazio u februaru 2014. godine, pa mi je želja bila da svojim drugarima predstavim kako izgleda potraga za jednim malim objektom na jednoličnom terenu i bez ikakvih bližih usmerenja (izuzev topografske karte). Sneg, koji je pomalo neočekivano napadao prethodnog dana, samo je našu potragu učinio težom i uzbudljivijom.

Polazno mesto je praktično isto onom odakle se ide do Spomenika oslobodiocima Pirota u mestu Vrba. Nalazi se na oko 1.5 km od prvog skretanja za selo Nišor iz pravca Pirota, odnosno oko 500 m nakon oštre krivine na izlasku iz ovog sela prema Zavojskom jezeru. Od centra Pirota ovo mesto je udaljeno oko 9 km:

Ovde je nadmorska visina oko 770 m. Lep je pogled na Pravac, istaknuti vidikovac u blizini sela Koprivštice, vidljiv i iz Pirota (1011 m), kao i na brdo Veliku kuklu na zapadu (862 m). Dok se spomenik u mestu Vrba nalazi upravo u dolini između Pravca i Velike kukle, Srpski kladenac je lociran nešto južnije - na južnim padinama brda Velika kukla.

Pravi zimski ambijent i vremenska distanca od tačno šest godina (od mog poslednjeg boravka u ovom kraju) učinili su da moja dva draga prijatelja - dva Milana i ja, isprva ne pogodimo pravi put. Ispostavilo se da je trebalo produžiti asfaltom još nekoliko desetina metara i skrenuti na koliko-toliko vidljiv put koji prolazi pored upečatljive drvene ograde (malo niže od mesta gde smo mi krenuli):

U ,,normalnim'' vremenskim uslovima put izgleda ovako:

Kako god, posle 5-10 minuta tumaranja po snegu dubokom desetak centimetara, izlazimo na pravi put i ja osećam olakšanje. Nadalje se krećemo u pravcu sela Sopota, povremeno se probijajući kroz ,,tunele'' koje su formirale grane pod težinom snega:

S leve strane mogli smo da vidimo najviše kuće u najsevernijem delu Nišora, kao i dolinu Bezdetskog potoka koja se spušta u pravcu planine Belave, prema mestu zvanom Sopotski han:

Ovde se retko prolazi. Pošto sam prethodne večeri pregledao svoje slike iz svoje prve potrage za Srpskim kladencem, znao sam da smo na pravom putu. Pre šest godina sam vođen samo topografskom kartom i zainteresovan toponimom pod nazivom ,,Srpski kladenac'', uspeo da ga pronađem posle svega pola sata hoda od polazne tačke.

Tada sam u svoj dnevnik uneo nekoliko važnih orijentira. Jedan od njih je bilo drvo neobičnog oblika:

Nakon pola sata hoda izbijamo na jedan proplanak na kome je zasad nepoznate biljne kulture obeležen žutim najlonom:

Da bi se najlakše došlo do Srpskog kladenca ovde praktično treba skrenuti levo pod uglom od 90 stepeni i spustiti se nekoliko stotina metara naniže. Mi smo napravili grešku i krenuli isuviše na zapad, u pravcu Sopota, do ulaza u jednu dolinu. Izgubili smo oko 15 minuta u tumaranju i u bezuspešnom traženju našeg cilja:

A onda sam malo niže pronašao drugi važan, pokazaće se ključan, orijentir - voćnjak sa zanimljivim natpisom:

Pošto je isti natpis ovde bio i pre šest godina, našalili smo se da se ovaj voćnjak redovno prska. Srpski kladenac se nalazi pedesetak metara ispod ovog mesta. Tako smo ostvarili cilj naše potrage nakon 55 minuta od polazne tačke:

Voda je jedva ispunjavala maleno korito. Deo gde voda izvire i sa koga može da se pije, praktično je bio suv. Pre šest godina primetna je bila vada ispod kladenca kojim se slivalo malo vode ka dolini, ali se i to vrlo brzo gubilo u rastinju:

Poreklo imena ovog kladenca mi nije poznato. Nisam uspeo da ga pronađem u zavičajnoj literaturi, čak ni u knjizi ,,Prošlost mog zavičaja (predanja, priče, događaji)'', Snežane Branković, Pirot 2012, koja sadrži veliki broj zanimljivih priča i daje objašnjenja brojnih toponima u pirotskom kraju. Očigledno je u ovom pustom i prilično bezvodnom kraju, oduvek bio namenjen ovčarima i govedarima iz Nišora i Sopota, kao i lovcima i vlasnicima pomenutih poljoprivrednih zasada. Možda je u ranijim nemirnim vremenima njegova uloga bila i veća, jer su ovde - uz dolinu Bezdetskog potoka, sigurno prolazile različite vojne formacije. Uostalom, ključna borba za oslobođenje Pirota od Turaka, u zimu 1877. godine, odigrala se nedaleko odavde (,,iza brda''). Ako neko od pratioca mog bloga zna nešto više o ovom mestu, voleo bih da svoja saznanja podeli sa ostalima.

Pogled na okolinu sa mesta gde se nalazi Srpski kladenac:

Tačan položaj Srpskog kladenca:

U povratku do auta istim putem trebalo nam je nešto više od pola sata. Pri tome smo prešli rastojanje od oko 2 km.

Trajanje relacije: oko 2.5h

Zahtevnost relacije: umerena (2/5)

Karakteristike: zanimljivo mesto na ,,pola puta'' između Nišora i Sopota, prijatna šetnja po lepom vremenu

Rizici: ovo su najbliže odrednice koje se mogu pronaći o položaju Srpskog kladenca; mesto je neugledno i teško se pronalazi, a kraj je pust pa je moguć susret sa divljim životinjama

Komentari

Novi komentar